2 Unlimited

2unlimited

2 Unlimited is een Nederlands-Belgische popband, het Nederlandse gedeelte werd ingebracht door Ray en Anita waar het Belgische gedeelte door de producers ingevuld werd. De hit No Limit zette Nederland en België op zijn kop en zorgde binnen Nederland voor een dikke nummer 1 notering in de top 100 die ze maar liefst zeven weken wisten vast te houden. Daarnaast verkocht de single platina, geen slechte score zou je zeggen. Maar dit werd met de opvolger van de single nog weer dunnetjes over gedaan, de hit Real Things, stond slechts 3 weken op nummer 1, maar wist ook platina te behalen. Het verzamelalbum dat in 1995 volgde verkocht genoeg om goud op te leveren. Met andere woorden, 2 Unlimited heeft in de jaren negentig de gemoederen flink laten opschudden.

2 Unlimited gaven het startschot voor de revolutie die muzikaal zou beginnen, na 2 Unlimited kwam de happy hardcore en gabberen, een trend die nog lang door zou gaan zetten, en die ook tegenwoordig nog in veel muziek wel terug te vinden is.

Hoe groot is groot?

Hoe groot het succes was van 2 Unlimited? Groot, ze staan nog altijd in de top 5 van best verkopende artiesten in België met 20 miljoen verkochte singles. Alleen Slavatore Adamo, Frédéric François en Jacques Brel hebben meer singles en albums verkocht. Dat om aan te geven hoeveel platen er verkocht zijn! Al moet wel vermeld worden dat het tegenwoordig een stuk lastiger is om veel platen te verkopen, al is dat ook weer relatief want een artiest als Gotye heeft sinds 2001 ook al ruim 15 miljoen platen verkocht. Al is dat een zekere prestatie, gezien er heel veel gedownload wordt tegenwoordig, en in de tijd van 2 Unlimited, of het hoogtepunt in ieder geval dit net een beetje opkwam en het dus echt een kwestie was van in de winkel een single of album aankopen. Ter vergelijking, K3 heeft “slechts” 6 miljoen singles en albums verkocht en die zijn actief sinds 1998. 2 Unlimited was vooral actief tussen 1991-1999 (en nu sinds 2009 weer) dus het aantal verkochte singles is echt ontzettend hoog.

Na meningsverschillen hebben Anita en Roy besloten om in 1996 er een punt achter te zetten, met zeer ongunstige timing want de doorbraak in Amerika was net begonnen. Spread your love was dus een voorlopig laatste single. In 1998 werd er echter besloten om 2 Unlimited opnieuw leven in te blazen met twee zangeressen Romy van Ooijen en Marjon van Iwaarden, hierna is er nog een album uitgebracht en zijn er nog enkele kleine hitjes naar voren gekomen. Sindsdien zijn er enkel remix albums uitgebracht. In 2008 lekte er echter naar buiten dat Ray en Anita bezig waren met een reunie, en in 2009 was het zover in datzelfde jaar kwam ook naar buiten dat Romy en Marjon ook weer muziek samen zouden gaan maken, maar zij zouden dit gaan doen onder de naam TWO. Sinds 2012 gebruiken Ray en Anita samen de naam 2 Unlimited weer echter werd er in april van 2016 bekend dat Anita weer uit 2 Unlimited is gestapt omdat het lastig te combineren zou zijn met haar solo werkzaamheden, er is echter geen nieuws naar buiten gekomen over het beëindigen van 2 Unlimited deze keer.