Breng ons de metalen!

Wie aan Nederlandse bands denkt, zal in eerste instantie de Nederlandstalige bands naar voren halen, en het is ook niet vreemd want er zijn heel veel groepen in Nederland die Nederlandstalige muziek maken en produceren. Maar wie Nederland denkt, denkt ook Golden Earring, en deze rockers hebben de wereld verovert! Maar ze zijn niet het enige Nederlandse export product dat het niet bij pop muziek houdt of andere vriendelijke deuntjes.

Epica

Epica is een Nederlandse metal band die al sinds 2003 bestaat, en sindsdien flink aan de weg timmert, en acht studio albums op zijn naam heeft staan. Daarnaast zijn er ook twee Dvd’s en een score album. Niet slecht dus. Maar Epica is in Nederland minder bekend dan in bijvoorbeeld Zuid Amerika, ze toeren regelmatig over de hele wereld met uitverkochte zalen – binnen Nederland verkopen hun albums ook best goed, want hun een na laatste album The Quantum Enigma heeft op de vierde plek gestaan in de lijsten, al stond het album slechts 5 weken in de lijst.

Delain

Delain is ook een symfonische metal band die net als Epica de wereld aan het veroveren is, de band is in 2002 opgericht, maar in dat jaar werd enkel een demo uitgebracht. Het eerste album kwam in 2006 als een conceptalbum met een heel aantal gastzangers en muzikanten. Het concept beviel echter bijzonder goed en er is een band uit ontstaan die in 2009 opnieuw een album uitbracht, en sindsdien is er zeer regelmatig nieuw werk verschenen van de Nederlandse band!

Within Temptation

Een band die wel doorgebroken is binnen Nederland is Within Temptation, de band is sinds 1996 actief en brak in 2002 door met de hit single Ice Queen die 16 weken in de top 100 heeft gestaan met een vierde positie als hoogste. En sindsdien hebben ze regelmatig een top 10 hit weten te bemachtigen in zowel Nederland als België. Hun DVD Black Symphony is opgenomen in 2008 in een uitverkocht Ahoy met het Metroplole Orkest, en is een heel spektakel.

The Gathering & After Forever

Je kunt dit genre niet behandelen en niet The Gathering of After Forever noemen. Hoewel The Gathering op papier nog wel bestaat, treden ze niet regelmatig meer op en hebben alle bandleden andere dingen ernaast. Toch worden er nog met enige regelmaat shows gegeven, of worden de nummers ten gehore gebracht. De bekendste single van The Gathering zal Strange Machines zijn. After Forever is een band die sinds 2009 niet meer bestaat, de bandleden zijn hun eigen weg gegaan en sommige van hen hebben nog altijd een carrière vol in de spotlight. De band is nooit doorgebroken, maar ze hebben zeker een stevige stempel op de Nederlandse metal weten te drukken. En het is ook zeker een band die je net als de Golden Earring minstens een keer in je leven een kans gegeven moet hebben.