Hooverphonic

hooverphonic

Hooverphonic is een Belgische groep die al sinds 1995 bestaat, de band is vooral bekend geworden met de zangeres Geike Arnaert die tussen 1997 en 2008 de vocalen verzorgde. De groep is in beide delen van België bekend, en heeft daarnaast internationaal ook een aardig status op weten te bouwen. Tegenwoordig bestaat de band nog slechts uit twee leden de bassist en programmeur Alex Callier en de gitarist Raymond Geerts. De opvolgster van Geike, Noémie Wolfs, verliet in 2015 de band nadat dit gezamenlijk beslist was. Als reden werd aangegeven dat de chemie er niet meer was.

De doorbraak in 2000

Hooverphonic is in het jaar 2000 doorgebroken met het album The Magnificent Tree, het album scoorde goed in Europa, met een nummer 1 positie in Israel, maar scoorde daarnaast ook goed in de Verenigde Staten. Een regelrechte internationale doorbraak dus. Ze kregen de eer om voor het EK van dat jaar tijdens de openingsceremonie een optreden te geven, en dat heeft enkel voor nog meer belangstelling gezorgd. Hits als Mad About You en Vinegar & Salt zorgden ervoor dat het album nog beter ging verkopen. Opvolger van het album the Magnificent Tree was het concept album Jackie Cane, waarvan ook meer dan 100.000 kopieën werden verkocht. In 2003 werd er echter voor gekozen om het iets anders aan te pakken en een tour langs culturele centra in Europa volgde om het album Sit down and listen te promoten ook weer een goed succes.

In 2005 werd er een dubbel album uitgebracht met twee keer dezelfde nummers erop, (No) More sweet music was voor het uitkwam al goud in België en werd al snel Platina na het uitkomen. Het tienjarig bestaan in 2006 werd gevierd met een Best Off album omdat de band 10 jaar bestond. Singles 96-06 hielp mee nog meer cd’s te verkopen. Met name de verkoop van kaarten voor clubconcerten in Oost Europa verliep bijzonder goed. Hierna werd er gekozen om een nieuwe richting uit te gaan met de muziek en in 2007 kwam er een album uit met nummers die als Psychedelische rock zouden kunnen worden geclassificeerd. En in 2008 kwam er naar buiten dat Geike Arnaets de band ging verlaten omdat ze muzikaal een andere richting op wilde dan de band nu aanhield als koers. In 2010 kwam de nieuwe single uit met de nieuwe zangeres Noémie Wolfs, die echter in 2015 de band alweer zou gaan verlaten.

De band Hooverphonic is op het moment dus zonder zangeres, en de hoop is dat wellicht Geike weer terug zou willen keren naar Hooverphonic, of dat ze in ieder geval een andere zangeres gaan kunnen vinden zodat ze door kunnen gaan met muziek maken.